30 Mart 2021 Salı

BEZİRGANİ

Bezirgani Meze

Merhaba,

Akdeniz mutfağının güzel tatlarından biri olan Bezirgani Antakya mutfağına ait bir mezedir. Bezirgani yapımı oldukça kolay, bir o kadar da lezzetli. Yazdan kuruttuğumuz domateslerimizi kullanmanın şimdi tam zamanı.
Bu mezeyi aynı zamanda sabah kahvaltılarınızda ekmek üstü veya peynir çeşitleri ile de kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
• 8 adet kuru baş biber veya 3-4 adet közlenmiş kırmızı biber
• 8 adet kurutulmuş domates
• 1 tatlı kaşığı kurutulmuş feleğen çiçeği veya ince doğranmış fesleğen (arzuya göre)
• 1-2 çorba kaşığı nar ekişisi
• 1 adet kuru soğan 
• 1-2 dal taze soğan
• Yarım demet maydanoz
• yarım kahve fincanı zeytinyağ (en az)
• 1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz(arzuya göre)
• tuz

Yapılışı:
• Kurutulmuş domates ve kuru biberleri kaynar suda en az 1 saat kadar yumuşayıncaya kadar bekletin. Kırmızı közlenmiş biber kullanacaksanız, kuru bibere gerek yok.
• Kuru soğanı ince küp şeklinde doğrayın.
• Yumuşayan kuru domatesleri ve biberleri iyice kuruladıktan sonra, çok ince bir şekilde doğrayın. İri doğranmış cevizlerle karıştırın.
• Doğranmış kuru soğanı bir tavada 2-3 kaşık zeytinyağı ile sadece 2-3 dakika soteleyin, hemen arkasından doğranmış domates ve biberleri ilave edin. 2-3 dakika da hep birlikte harmanlayın. Cevizleri ilave edin, kenara alın.
• Taze soğan ve maydanozları çok ince kıyın. 
• Soğuyan malzemelerin üzerine, doğranmış yeşillikleri (maydanoz,taze soğan varsa fesleğen çiçeği) , nar ekşisini, tuz ve zeytinyağını koyun, hep birlikte iyice karıştırın.
Afiyet olsun.
DE



Bezirgan Salatası Tarifi



Bezirgan Salatası İçin Malzemeler :

  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1/2 su bardağı orta dövülmüş ceviz
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 tutam taze nane
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz

Bezirgan Salatası Nasıl Yapılır?

Bezirgan Salatası İçin Gerekli Malzemeler

Bezirgan salatası için; öncelikle 1 adet orta boy soğanı çok kalın olmayacak şekilde ay şeklinde doğrayıp, bir kaba koyun. Soğanın üzerine biraz tuz serpiştirip, kısa bir süre eliniz ile ovuşturarak, yumuşamalarını sağlayın.

Daha sonra soğanların üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası koyun.

Bezirgan Salatası Tarifi Yapılış Aşaması 2/8Bezirgan Salatası Tarifi Yapılış Aşaması 3/8

Eliniz ile salçayı soğanlara güzelce yedirin.

Ardından kaba yarım demet ince ince doğranmış maydanoz, 1-2 tutam ince ince doğranmış taze nane, yarım su bardağı orta dövülmüş ceviz, yarım çay kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber ve az miktar tuz koyun. Taze nane yerine kuru nane de kullanabilirsiniz.

Bezirgan Salatası Tarifi Yapılış Aşaması 4/8Bezirgan Salatası Tarifi Yapılış Aşaması 5/8

Tüm salata malzemelerini eliniz ya da kaşık yardımı ile güzelce karıştırın.

Hazırladığınız bezirgan salatasını et yemeklerinin ve kebapların yanında servis edebilirsiniz.

Bezirgan Salatası Tarifi Yapılış Aşaması 6/8Bezirgan Salatası Nasıl Yapılır?

Bezirgan Salatası Nasıl Bir Tariftir?

Bezirgan salatası; et yemeklerinin ve kebapların yanına çok yakışan, hatay mutfağına ait meze ve salata karışımı bir tariftir. Aynı zamanda tek başına lavaş ile tüketebileceğiniz pratik ve çok lezzetli bir salatadır.

Bezirgan Salatası Kaç Dakikada Hazırlanır? Kaç Kişiliktir?

Bu tarifi hazırlamak için toplamda 10 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası da hazırlık süresidir. Tarifte vermiş olduğumuz malzemeler 2 kişilik bezirgan salatası içindir.

Bezirgan Salatası Tarifi

Afiyet Olsun.



Cevizli Bezirgani

Lezzet Beşlisi olarak Egeden Tarifler'in hazırladığı kahvaltı sofrasında buluştuk. Hepimizin birer çeşit yaparak katkıda bulunduğumuz sofraya  ben de cevizli bezirgani yaparak götürdüm. Geçen hafta Lezzet Beşlisi olarak gittiğimiz California Cevizi Etkinliğinde, çerkez tavuğu ve cevizli bezirgani yapmıştık. Etkinlikte yaptığımız bezirganinin çok benzerini ben kendi tarifimle denedim. Kurutulmuş domates ve kırmızı biberle yaptığım bezirganide taze fesleğen bulamadığım için bu defalık kurutulmuş fesleğen kullanıp, maydanoz ve cevizlerle süsledim. Siz de kış için hazırladığınız kurutulmuş domatesleri yaz ayları gelmeden tüketmek isterseniz, cevizli bezirgani yapıp hem kahvaltılık hem de meze olarak servis edebilirsiniz.



Malzemeler
15 adet kurutulmuş domates
1 yemek kaşığı acı biber salçası
3 adet közlenmiş kırmızı biber
3 diş sarımsak
Yarım su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Nar ekşisi
Tuz
Yapılışı

  • Kurutulmuş domatesler kaynar su içinde yumuşayana kadar bekletir.
  • Suyu süzüldükten sonra varsa kabukları çıkartılır.
  • Kırmızı biberler közlenir, çekirdekli kısımları temizlenip, kabukları soyulur.
  • Domatesler ve kırmızı biberler minik minik doğranır.
  • Biber salçası, tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi eklenir.
  • Karışıma fesleğen, irice dövülmüş ceviz ve sarımsak da eklenip iyice karıştırılır.
  • Kıvamını inceltmek için gerekirse domatesleri yumuşattığımız sudan biraz eklenir.
  • Salata tabağına alıp servis edilir.
  • Afiyet Olsun.



Bugün  Nurlumutfakta``da çok lezzetli,farkli bir tarifimiz var.

Bu yemeye doyamıyacağınız lezzeti ister kahvaltı sofralarınızda,ister davet sofralarınızda meze olarak ikram edebilirsiniz..Görünüş ve lezzet olarak biraz cevizli biber(muhammaraya) benziyor..

Ama bu lezzetimizin farkı domates kurusuyla ve fesleğenle yapılması..Çok pratik ve lezzetli bir salata..Kızarmış ekmekle yemeye doyum olmuyor!!!

Bu çok güzel lezzeti mutfağıma kazandırdığı için sevgili Lezzet Beşlisi Blog sahibesine çok teşekkürler..



MALZEMELER
20 tane kuru domates
10 tane kuru baş biber veya 4 tane közlenmiş kırmızı biber
1 diş sarmısak
1 küçük soğan
1 küçük su bardağı ceviz
1 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
5-6  yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı nar ekşisi(üzeri için)
YAPILIŞI
  • Kuru domatesleri bir kaç saat ılık suya ıslayıp,yumuşayınca iyice süzün.
  • Eğer biberleriniz kuruysa onlarıda bir kaç saat ılık suya ıslayın,eğer  kozlenmiş biber kullanacaksanız ,gerek yok..
  • Islanmış kuru domatesleri ve kırmızı biberleri,soğanla beraber rondodan çekin.
  • Çektiğiniz domateslere ve biberlere dövülmüş ceviz,dövülmüş 1 diş sarmısak ve diğer malzemeleri ekleyerek iyice karıştırın.Zeytinyağıda ekleyip,yumuşak bir kıvam verin.
  • Daha sonra hazırladığınız salatayı,servis tabağınıza alıp,üzerine tekrar biraz zeytinyağ ve nar ekşisi  gezdirin ve servis edin.
  • Hazırladığınız salata ağzı kapalı olarak,buzdolabında bir hafta dayanır.
  • Eğer acı seviyorsanız,içine birazda ıslanmış acı pul biber veya acı biber salçası ekliyebilirsiniz.
  • Afiyet olsun..
Kuru domates salatası
Cevizli Bezirgani, hem kahvaltı sofraları hem de keyifli davet sofraları için çok güzel bir tarif. Kuru domatesle yapılan salata ya da mezeler içinde en beğendiğimiz tarif bu oldu diyebiliriz. Bezirganiyi yaparken kuru domatesleri ıslattıktan sonra domateslerin kabuğu varsa soymanızı tavsiye ederiz. Kuru domatesi sevenler mutlaka bu tarifi denesin diyoruz. Biz buzdolabında her zaman zeytinyağında marine edilmiş kuru kekikle tatlandırılmış kuru domates bulunduruyoruz. Ara sıra salatalara veya kahvaltıda zeytin salatasına da ekliyoruz. Bizim evde kuru domates o kadar çok sevilir ki kuru fasulye, nohut, pilavlar, makarnalar çok sık olmasa da zaman zaman kuru domates katkısıyla pişirilir. Pişirirken kuru biberin yanı sıra kuru domates de çok güzel oluyor. Kuru domatesi bir de  kuskus pilavında denemenizi mutlaka tavsiye ederiz.

Cevizli kuru domates salatası
Cevizli Bezirgani
Malzemeler
250 gr kuru domates
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 adet közlenmiş kırmızı kapya biber
3-4 diş sarımsak
1 çay bardağı ceviz (iri dövülmüş ceviz)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
Pul Biber (isteğe bağlı)
Tuz

Cevizli bezirgani yapılışı

Bir kasede kurutulmuş domatesleri kaynar su içerisinde yumuşayana kadar bekletin.
Domatesler yumuşayınca suyunu süzün ve kabukları varsa çıkartın. Suyun bir kısmını ayırın.
Közlenmiş kırmızı biberlerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkartın.
Temizlenen biber ve domatesleri julyen doğrayıp bir kabın içerisine alın.
Biber salçasını, zeytinyağı ve nar ekşisini ekledikten sonra karıştırıp inceltin.(Bezirganin kıvamı ayarlamak için domatesleri yumuşattığınız sudan  biraz ekleyebilirsiniz.)
Kurutulmuş fesleğen, ceviz, tuz ve sarımsağı da ekleyip bütün malzemeyi iyice harmanlayın. 
Servis tabağına alın.
Afiyet Olsun.
Kuru domatesli meze
Cevizli bezirgani nasıl yapılır
Tarifin aslı için Lezzet Beşlisi’ne çok teşekkür ederiz.



 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SOĞAN SALMASI

  Soğan Salması Mutfak araştırmalarım sırasında, Karabük’ün Eskipazar İlçesi’nde bize “soğan salması” ikram edildi. Çok kısıtlı malzemeyle v...