antakya da et , kebap ve tavuğun yanında yenen soğanlı karışım. kesinlikle deneyin. tarifi: 3-4 soğan incecik yarim ay seklinde dogranir. tuzlanip sıkılır suyu akitilir. bir demet maydonoz yarim demet nane incecik dogranir. sogana iki yemek kasigi sumak eklenir karistirilir. üstüne maydonoz ve nane eklenip karıştırılır. afiyet olsun.
Malzemeler:
• 2 orta boy kuru soğan
• 2 yemek kaşığı sumak
• Yarım demet maydanoz
• Tuz
Yapılışı:
Soğanlar çok ince, julyen şeklinde doğranır. Su dolu bir kaba aktarılır ve on dakika suda bekletilir. Sudan alınan soğanlar avuç içinde sıkılarak suyunun süzülmesi sağlanır. Sumakla karıştırılır. Tuzu ilave edilir ve kıyılmış maydanozlarla harmanlanarak servis yapılır.
Kebapların yanında yeniden yegane mezedir.
Hatay Usulü Zerzevat Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 3 çorba kaşığı sumak
- Yarım demet maydanoz
- 3 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Tuz
Yapılışı
Soğanları ince ince doğrayınız. soğanların acısını almak için su dolu bir kasede 5 dakika bekletiyoruz. Suda beklettiğimiz soğanları iyice suyunu süzüyoruz. Soğanları tuzla iyice karıştıyoruz. Daha sonra sumak ekleyip iyice karışmasını sağlıyoruz. Soğana zeytinyağını ilave edip harmanlıyoruz. Son olarak maydonuzu ince ince kıyıp soğan karışımına ilave edip karıştıyoruz. Servis tabağına alıyoruz dilersek limonda sıkabilir ve yanına domateste ekleyebilirsiniz.
Zerzevat ( Soğan Salatası ) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet soğan
- 1 adet domates
- 1 demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı sumak
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Soğanlar soyulur ortadan ikiye bölüp ince ince doğranır.
Daha sonra domates ve maydanozu da doğruyoruz. Soğanların üzerine sumak ,pul biber, kimyon, tuz,eklenip biraz ovuyoruz. Daha sonra sıvı yağı da ekleyip diğer malzemelerle karıştırıyoruz.
Ve servis ediyoruz.
Afiyet olsun.
güneydoğu usulu kebapçılarda (büyük şık olanlar değil) kebaptan önce masaya bırakılan bilimum marul, maydanoz, taze soğan, közlenmiş biber, közlenmiş domates, közlenmiş soğan ve hatta sarımsağın hepsine verilen ad. bazılarında masaya örtü yerine büyük kağıtlar serilmekte, zerzevatlar da bunun üzerine serpiştirilmektedir. bu tür yerlerde yediğim her kebap müthişti, bundan bir genelleme çıkarmak gerekirse; tabakta salata yerine kağıtta zerzevat varsa o kebabı kaçırma!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder