bunun acı olmayanı var. yani tuzlamadan falan direkt sulu sulu yeniyor. hamburgerlerde var. bazı donerciler de kullanıyor. onun türünü nerede satıldığını bilen yesillendirebilir mi?
iyisini yemek istiyorum diyorsanız kazankaya soğanını bulun. özellikle ankara'da çok rahat bulunabilir. daha önce yediğiniz soğanların soğan olmadığını anlayacaksınız.
maui'nin kendine has tatlı soğanı vardır. aynı maui gold ananas gibi bunu da sipariş edebilirsiniz. ama maui soğanı hawaii'den uçakla kargo edildiği için bittiğini farkedince hemen edinebileceğiniz bir sebze değildir.
özbek çöp soğanı 9 tlden satıyor kodumun marketleri bu ülkede nasıl soğan kalmaz da özbeklerden mısırlılardan çöp soğan alıyoruz.
MOR SOĞAN
balık sоğanı. balıkla iyi gidеr.
оn numara sоğan. diğеr sоğan gibi yakmaz ağzınızı. еrtеsi günе tadını dilinizdе bırakmaz. yеşilkеn dе, kuruykеn dе tadı çоk güzеldir.
nоrmal sоğana nazaran daha lеzzеtli vе daha faydalıdır еfеnim balık vе еtlе güzеl gidеr salatanın içinе dе güzеl bi lеzzеt katar türkiyе’dе kullanımı nоrmal kuru sоğana görе daha az оlmakla bеrabеr avrupada da gеnеldе bu arkadaşı görürüz, buldukça afiyеtlе gömünüz.
kapıdağ yarımadasında оldukça iyi kalitе оlanlarından bulabilеcеğiniz bir sоğandır еfеnim.
Soğan, her kadının mutfağında bulunan olmazsa olmazlardan biridir. Hemen hemen bütün yemekleri tatlandırmayı başarır. Makarnanın yanına et pişirdiğimde de, içine soğan ekleyerek kokunun gitmesini ve lezzetin artmasını sağlarım.
Ancak doğru soğanı seçmek konusunda insan yanılabiliyor. Klasik sarı soğanlar hemen hemen her yemekle uyumlu. Bazıları ise kırmızı soğanları tercih ediyor. Yeşil soğan ve taze soğan da diğer lezzet katan soğan türlerinden. Ancak hangi yemekle hangi soğanı kullanmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Böylelikle soğanlardan en iyi verimi alabiliriz.
Geçenlerde soğan uzmanı bir aşçının videosunu gördüm. Artık hangi yemekte hangi soğanı kullanabileceğimi biliyorum.
Avantajları: Ucuz ve her mevsim bulunabiliyor.
Dezavantajları: Yok.
Kullanım yeri: Sarı soğanlar hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Salatalar, çorbalar ve soslarda harikalar yaratıyor!
Sarı soğan genellikle bir tarifi hangi soğan türünde kullanılacağını belirtmezse kullanmak için güvenlidir.
Sarı soğan mutfağın iştah soğanlarıdır. Genellikle heryerde makul bir fiyata bulabileceğiniz türdendirler. Bu soğan çok yönlüdürler. Dünyada satılan soğanların yüzde 87’i sarı soğandır.
Sarı soğan çiğ olarak da yenilebilir, fakat pişince yumuşak, daha tatlı, daha şeffaf ve büyük olurlar. Sarı soğan karamelize soğan için harikadır, yavaş pişirme ile yumuşak ve tatlı hale geliyor.
Yemek tarifleri farklı bir türünü belirtilmezse aşağıdaki yemeklerde kullanın:
Çorbalar
Yahniler
Soslar
Güveç
Közlenmiş sığır eti, kuzu ve kümes hayvanları – lezzet eklemek için etin etrafına veya altına koyun.
Kırmızı Soğan
Avantajları: Sert ve lezzetlidir.
Dezavantajları: Kolay kolay erimezler ve haşlandıktan bir süre sonra bozulurlar.
Kullanım yeri: Kırmızı soğanlar salata sosu yaparken ve yemeklerle iyi giderler. Özellikle hamburger ve sandviçlere harika tat katarlar. Çiğ yiyecekseniz, kırmızı soğan yemelisiniz!
Kırmızı soğan hafif bir lezzetle berraktır, ancak yaşlandıkça keskinleşebilir. Kırmızı soğanın çeşitleri vardır ve bazıları diğerlerinden daha tatlıdır.
Çoğu insan, kırmızı soğanın çiğ yenilmesi ve dilimler halinde ızgara yapılmasının daha lezzetli olduğunu düşünüyor. Kullandığınız yemek tarifi farklı bir tür söylemedikçe şu yemekler için kullanılabilir.
Salatalar
Burger
Sandviçler
Pizza
Beyaz Soğan
Avantajları: Acıdırlar ancak yemeklere muhteşem tat verirler.
Dezavantajları: Doğrarken hemen gözleriniz yaşarır.
Kullanım yeri: Özellikle Meksika mutfağının vazgeçilmezidir. Salsa sosu ve meze yapımında kullanılır. Takonun vazgeçilmezidir. Hafif soğan tadı almak istediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz. Pizzaların üstüne de iyi gider.
Beyaz soğan, sarı soğandan daha keskindir. Piştiğinde yumuşar ve tatlanabilir. Bunun için sarı soğanın yerine kullanılabilir. Ancak biraz daha keskin olabilir. Onun için yemeğinizde soğan olduğunu belli edebilir.
Şu yiyecekler için kullanılabilir
Meksika yemeği
Wok’ta kızartmak
Hint turşusu
Patates, makarna veya yumurta salatası
Salatalar
Tatlı Soğan
Avantajları: Rahatlıkla çiğ tüketilebilir ve yemeklere tatlı bir aroma verir.
Dezavantajları: Dışarıda saklandığında çabuk bozulur.
Kullanım yeri: Sarı soğanlardan sadece tatlı olmalarıyla ayrılırlar. Hemen hemen bütün yemeklerde kullanılabilirler. Çiğ yenildiğinde bile tatlı olduğundan çiğken tüketilebilir. Ayrıca domates ve patatesle muhteşem uyumludur.
Tatlı soğan
Tatlı soğan çeşitleri vardır. Bunlar tatlı soğan etiketiyle satılmaktadır.
Adından da anlaşılacağı üzere, tatlı soğan en tatlı soğan çeşitlerinden biridir ve hafif bir tada sahiptirler. Hafifliği nedeniyle çiğ olarak iyidirler ve karamelize olduklarında çok tatlıdırlar. Pişmiş oldukları için daha tatlı oldukları için, yemeğe tatlılık katarlar. Eğer yemeğin tatlanmasını istemiyorsanız kullanmayın.
Tatlı soğanı şu yiyeceklerle kullanabilirsiniz
Salatalar
Sandviçler
Burger
Taze Soğan
Avantajları: Sarımsakla harikalar yaratır.
Dezavantajları: Pahalıdır.
Kullanım yeri: Özel günlerdeki süslü tabaklarda kullanılır. Asya mutfağı tarifleriyle dilimlenerek tüketilebilir.
Yeşil soğan
Yeşil soğan da çiğ tüketilmesi önerilen soğanlardan biri. Bizim onu en çok tükettiğimiz alan kısır tarifleri. Ama bunun dışında da yeşil soğan yemeklere özellikle lezzet katan bir soğan çeşidi. Özellikle yeşil kısımları sebze ya da et yemeklerinin son aşamasında eklenip o tarifin lezzetini ikiye katlıyor. Ancak yeşil soğanları da çok pişirmemek de fayda var. Piştiktçe lezzetini yitiriyor ve kıvam kayıpları yaşanabiliyor. Servis aşamalarında özellikle et yemeklerinin ya da pilavların üzerine biraz yeşil soğan ilave edin ve tadına bakın. Bu küçük yeşil soğan dokunuşuyla tariflerinizin nasıl güzelleştiğine inanamayacaksınız.
Yeşil soğan
Yeşil soğan ve soğan aynı şeydir. Ampul oluşmaya başlamadan hemen önce alınan soğanlardır. Hem yeşil hem beyaz parçaları kullanılır. En koyu yeşil uçlar, daha açık yeşil parçalar veya beyaz kısımlardan daha fazla bir keskinliğe sahiptir, ancak sert değildir. Çiğ veya pişmiş yenilebilirler.
Yeşil soğan nerelerde kullanılabilir
Dips
Çin yemekleri – patates kızartması, soğan krep, çorba
Mısır ekmeği
Salatalar
Fırında patates püresi
Makarna, tavuk veya yumurta salatası
Soğan çeşitleri
Birbirinden farklı onlarca soğan çeşidi var aslında. Ama en çok bilinenlerinin başında kırmızı, arpacık, kuru, beyaz ve yeşil soğan geliyor. Biz mutfaklarımızda en çok kullanılan bu çeşitlerinin en çok hangi tarife yakıştığını anlatalım.
Kırmızı soğan
Mor, kırmızı ya da pembeye çalan renk tonuyla soğan çeşitleri arasında çiğ tüketildiğinde lezzeti çıkan soğan türü o! Yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesiyle nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi öneriliyor. Soğan salatasına en çok yakışan soğan o. Karamelize soğan yapma niyetindeyseniz de kırmızı soğanlar şahane seçeneklerden.
Yemekler ya da salatalar haricinde, az balsamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde daha çok lezzeti ortaya çıkıyor. Bunun dışında kırmızı soğanın içerisindeki şeker oranının yüksek olması nedeniyle reçeli de yapılabiliyor ve peynirlerle birlikte tüketildiğinde enfes bir hal alıyor.
Arpacık soğan
Kırmızı, sarı ya da beyaz arpacık soğan olmak üzere farklı farklı arpacık soğan çeşitleri var. Shallot diye anılan arpacık soğanlar, bu kategorinin en çok sevilenlerinin başında geliyor. Közlenmiş, fırınlanmış hali dillere destan. Uzun uzun pişirmek istediğiniz et ya da sebze yemeklerinize enfes bir tat katıyor. Sosların içerisinde ya da yemekleri servis ederken kullanıldığında da şahane bir tat veriyor. Aklınızda bulunsun.
Arpacık Soğanı
Hafif soğan gibi tadı vardır ve bazı insanlar biraz sarımsak tadı da alabilirler. İçinde iri soğan bulunması istenilen tüm yemeklerde kullanılabilir. Sarı soğandan çok daha hafif bir soğandır.
Kullanılabileceği yemekler:
Sirke
Bir biftek ya da burger koymak için mantarla sotelenmiş
Fransız yemekleri
Elma dilimli patates
Beyaz soğan
Sotelemek mi istiyorsunuz sebzelerinizi, eliniz en güzel eşlikçisi beyaz soğana gitsin. Yemeklerinizin içerisinde kullanmak istediğiniz tatlı soslar mı yapmak istiyorsunuz, kıvamı yoğunlaştırmak için beyaz soğan desteğe gelmeye hazır. Tıpkı birazdan bahsedeceğimiz yakın dostu kuru soğan gibi hemen hemen tüm yemeklerin içerisinde kullanılıyor. Ancak tek başına tüketildiğinde diğer aile bireyleri gibi lezzetli olmayabiliyor.
Kuru soğan
Fırına girebilen tüm yemeklerde, tencere yemeklerinde kullanabileceğiniz, daha sert bir dokusu olan kuru soğan var sırada. Kuru soğan hem fiyat anlamında diğerlerine nazaran daha bir ucuz oluşuyla hem de çok da yoğun olmayan tadıyla mutfaklarımızda en çok kullanılan soğan türü. Tadı yemeğin önüne geçmiyor ve çok seviliyor.

Özellikle soğan halkası gibi kızartma tarifler için de çok uygun. Soğan çeşitlerini ve kullanım alanlarını anlatmak bizden, afiyetle tüketmesi de sizden.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder