2 Ocak 2021 Cumartesi

soğanda şifa

***1919 yılında, dünyada 40.000 milyon kişinin "grip" ten öldüğünde, bir doktor birçok çiftçiyi griple mücadelede yardım amacıyla ziyaret eder.birçok çiftçi ve ailesi grip kapmıştır ve birçoğu ölürler. doktor ziyaretlerine devam eder ve bir sürprizle karşılaşır, ziyaret ettiği bir çiftçi ve ailesi çok sağlıklıdır.doktor böyle olabilmesi için aileye herkesten farlı ne yaptıklarını sorar ve cevaben çiftçinin hanımı odaya , bir tabak içine "soyulmamış" bir "soğan" koyduklarını (muhtemelen diğer odalara da) söyler.doktor buna inanamaz ve bu soğanlardan birini alarak laboratuvarda mikroskop altına koyarak inceler ve soğanın içinde "grip" virüsünü görür. "soğan" açıkça "grip" bakterisini absorbe etmiş, emmiştir ve bu sayede de aile sağlıklı kalmıştır.

***közlenmiş sogan, halk arasında bir takım rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılmaktadır; dolamaya, közlenmiş sıcak kuru soğanın zarını çıkarıp sarmanın sancıyı alarak, dolamayı olgunlaştırdıgına, közlenmiş bir baş soganı yarıp, içine biraz beyaz sabun kıyarak yaranın üzerine sarılırmasının ise, vücuda batan, içeride kalan yabancı bir cismin atılmasına yardımcı olduğuna inanılır.

***basurunuz varsa, sogani mikrodalgada 2-3 dk haslayin ve uzerine oturun...
sogana insan oturtma.. vallaha bak, saka gibi ama ise yariyor..

***soğanı ayağımıza sürersek yaklaşık bir saat sonra tadını almaya başlarmışız, çünkü kan damarlarımıza kadar işlermiş. denemedim ama ilginç hakikaten. soğan yemeyi sevmeyenler ama soğanın mucizevi şifalarından yararlanmak isteyenler deneyebilir.

*** viking kültüründe, savaş sonrası yaralanmaların ardından, yaranın ölümcül olup olmadığını anlamak için kullanılan yöntem. genellikle karın bölgesinden alınan yaralar sonrasında başvurulur. yapılan soğan çorbası hastaya içirilir ve yaralar koklanır. soğan kokusu gelmiyorsa yaranın ciddi olmadığı ve hastanın iyileşeceği, eğer koku geliyorsa hastanın öleceği bilinir.

***pek uygar olmayan koşullardaysanız yara iyileşmesini hızlandırmak için soğan rendeleyip yaraya sarın, üstünü bezle kapatın. bereyi alır, yarayı pişirip olgunlaştırırmış. fethiye'de bazı insanlara soğana benzer burunlarından dolayı "notraş burunlu" deniyormuş (notraş soğanlı bir köke sahip).

***adanalı dostum dedi ki;
"soğanı sabah kendin ye, öğlen dostuna, akşam düşmanına yedir."

***astım krizi tuttuğunda koklarsanız kısa süreliğine nefesini açılıyor.
denedim, oldu.

***soğanın yara iyileşmesine ek bir kullanım alanı, bizde zorlama dedikleri dolama hastalığı/yangısı. dolama hem çok ağrır, hem yerleşince tırnağı düşürmeye gidebilecek sorunlar yaratır. dolamanın erken evresinde fark eden annem kurtuluşunu özetledi: önce ılık-kaynar arası bir suya parmağını tekrar tekrar sokup çıkartmayla başlamış. sonraki adım soğan: külde veya fırında kabuğu soyulmuş bütün soğanı haşlama derecesinde ısıtmış, suyla değil ortam ısısıyla. cücüğünü çıkarıp dolamalı parmağını kaynar soğana sokup sokup çıkartmış gene. o bayağı bir halletmiş. ertesi gün veya 3. adım olarak benzer işlemi elmayla tekrarlamış. fırında ısınmış elmanın merkezini kovaltıp dolamalı parmağını sokup çıkarmaca. böylece parmağı bistüriyle yarmalık olmaktan kurtulmuş. sürekli zonklayıcı ağrısı da geçmiş.

***soğan cücüğü kulak içine sokulunca bir mucize gerçekleşiyormuş.

***ani başlayan kavga, dargınlık, karışıklık için fethiye'de pancar ve soğan uyumsuzluğuyla mı ilgilidir nedir "mancar suvan"** diye sıfat, "mancar soğan olmak" biçiminde fiil var. 'mancar suvan oldular.' dediğimizde araları birden/aniden bozuldu, uyumları darmadağın oldu, ötelik berilik oldular, karmakarışık durumdalar, barışabilecekleri belirsiz demiş oluruz.

***burnunuz tıklandığında suyunu burun deliklerinize akıtıp, güzelce nefes alabilirsiniz. biraz rahatsız eder ama sonuç harika.




201509011417_4[1]

Soğanla hayatta kalmanın 10 yolu
Pek çok gıdanın mucize denilebilecek etkileri olabilir fakat soğanın yeni keşfedilen özellikleri onu bambşaka bir yere konumlandırıyor! Burada okuyacaklarınız belki de yıllardır “Benimkinde soğan olmasın” diyerek restoranlarda, lokantalarda hor gördüğünüz soğan hakkındaki düşüncelerinizi tamamen değiştirebilir.
Kokusu olsun, kesildiği zaman gözleri yaşartıyor oluşu olsun kimilerinin soğanla yıldızı bir türlü barışmaz. Ancak soğan sandığınızdan çok daha özel bir gıda olabilir. Tek başına bir ecza dolabı desek yanlış olmaz! Şimdi önyargılarınızı bir kenara bırakın ve soğanın gizemlerine kendinizi hazırlayın. Bir sepet soğanla üstesinden gelemeyeceğiniz rahatsızlık yok, nasıl mı? İşte size soğanla hayatta kalmanın 10 yolu!
1. Öksürüğe son
Bir türlü kesilmeyen öksürükleriniz mi var? Eczaneden aldığınız şuruplar bir işe yaramıyor mu? İhtiyacınız olan şey soğan suyu! Evet belki nefesiniz pek hoş kokmayacak ama sakızla, diş macunuyla o kokuyu bastırabilirseniz soğan suyu öksürüğünüzü kısa sürede bünyenizden söküp atacaktır!
2. Düşmeyen ateşe birebir
Ateşiniz düşmüyor ve o zalım fitil tedavisine karşı direniyor musunuz? O zaman yapmanız gereken şey soğanla ateşinizi söndürmek. Korkmayın soğanı fitil niyeyine kullanmayacaksınız, çorabınızın içine ayak tabanınızla temas edecek şekilde koyacağınız soğan dilimleri mucizevi şekilde ateşinizi düşürecek!
3. Nezleyi unutun
Nezleniz bir türlü geçmiyor mu? Kendinize bir soğan partisi vermenizin zamanı gelmiş demektir. Çayınızın içinde bir adet dilimlenmiş soğanı kaynatıp için, yanında da tuzlu soğan halkaları yiyin. Vurun kafayı yatın, uyandığınızda kesinlikle daha iyi hissedeceksiniz.
4. Kulak uğultusuna, çınlamasına, ağrımasına son!
Kulak vücut için kritik bir organ. Neredeyse bütün dengemizi sağlayan bir organ. Ona bir zarar geldiğinde sıkıntı büyük oluyor. Kulakta yaşanan uğultu, çınlama ve ağrı gibi durumların acısını yaşayan bilir. Böyle bir durumda yapımlası gereken, soğanın cücüğünü ikiye bölüp kulaklara tıpa gibi koymaktır. Birkaç saat içerisinde soğan sıkıntı neyse inanılmaz şekilde tedavi edecektir!
5. Psikolojik destek
Bilinen bir gerçektir insanların belirli aralıklarla ağlaması gerekir. Bu hem göz sağlığı, hem de duygusal birikimlerin dışarıya atılması için gereklidir. Hatta olur olmadık saçma zamanlarda yok yere ağladığınızı görüp şaşırabilirsiniz. Bunların hepsi birikimden… Soğan kesildiği zaman ağlatıcı özelliğiyle kendinizi kötü hissettiğiniz zamanlarda sizi ağlatarak rahatlatır. Dalga geçmiyoruz, tavsiye edilen bir deşarj yöntemidir.
6. Deriye yama olarak soğan
Bazı bitkilerin insan vücudundaki yaralanmaları çok hızlı bir şekilde tedavi ettiği bilinen bir gerçek. Bunlar arasında Aloe Vera en etkili olanların başında geliyor. Ancak her evde, her markette Aloe Vera bulmak mümkün değil ve Aloe Vera çok da ucuz bir bitki değil. Fakat bu bitkinin muadili, hali hazırda evinizde duruyor olabilir! Soğanın iç çeperindeki zarlar Aloe Vera ile hemen hemen aynı özelliğe sahip! Yaralanmalarınızda, yanıtlarınızda bu zarları ayıklayıp hemen sıkıntılı noktanın üstüne koyun ve mucizeye şahit olun!
7. Cerrahi müdahelelerde soğan
İlginçtir soğan sadece gündelik yaralanmalarda değil, çok daha problemli yaralanmalarda hatta cerrahi operasyonlardan sonra kalan izlerin toparlanmasında da büyük bir alternatif tedavi konumunda. Yaralardan kalan izlerin kaybolmasını hızlandıran bir etkiye sahip olan soğanın bu konuda sihirli özelliklere sahip.
8. Enfeksiyona karşı soğan!
Vücudunuzdaki bir yara enfeksiyon kaptıysa, hastaneye ulaşmadan önce sizi kurtaracak bir şeylere ihtiyacınız varsa bir miktar destekle soğan size bir ilaç olabilir. Bir dilim ekmeğin üstüne sütü kaynatıp dökün, üstüne bir soğan rendeleyin ve enfeksiyonlu yaranın üstüne bastırın. 2 saat kadar bu karışımın enfeksiyonlu alanla temasını kesmeyin. 2 saat sonra enfeksiyonu bu karışımla beraber vücudunuzdan çekebilirsiniz.
9. Güneş yanıklarına birebir soğan
Güneş yanıklarına genelde ülkemizde yoğurt sürerek çare buluyoruz. Ancak asıl tedavi soğanda. Yanıklarınızın üstüne soğan dilimleri koyun ve yanığın soğanın suyunu çektiğinden emin olun. Bunun üstüne bir yumurtanın akını sürerek tedavinizi sağlayabilirsiniz.
10. Arı ve sinek sokmalarında soğan
Ülkemize arı soktuğu zaman üstüne tezek sürmekten tükürmeye kadar pek çok çılgın tedavi yöntemi önerilir ancak asıl tedavi yine soğanda. Üstelik sadece arı değil, sivrisinek sokmalarında da bir hayli etkili bir yöntem. Hayır soğanı sürmeyeceksiniz. Evinizde yaz günleri sağda solda soğan kesip koyun bir kenarlara. Arılar ve sivrisinekler soğanın olduğu yerlere yaklaşmazlar. Arı sokmasına daha arı sokmadan savunmanızı almış olursunuz!

Kaynak: Radikal

MOR SOĞAN
bitki değil de resmen ilaç.

soğan eski çağlardan beri gıda olarak kullanılan şifalı bir bitkidir. binlerce yıl önce taşlara yazılan yazılardan fevkalade yararlı olduğunu görüyoruz. soğanın halk hekimliğinde kullanılması binlerce yıllık tecrübeye dayanır. bunlar papirüs kağıtlarına veya taşlara yazılarak ifade edilmiştir. soğanın birçok hastalıklara karşı kullanılması ihtiva ettiği bazı etkili maddelerden ileri gelmektedir. mesela taşıdığı sulfosid sebebiyle antibiotik etkiye sahiptir.ve vücudu grip, soğuk algınlığı vb üst solunum yolu enfeksiyonları na karşı dirençli hale getirir. mor soğanın halk hekimliğinde uzun süre kullanılan ve bilimsel olarak da kliniklerde etkisi tesbit edilen iki önemli tedavi edici özelliği vardır.

kalbi güçlendirir dolaşım bozukluğunu giderir:

mor soğan suyu kalbi güçlendirmektedir. ayrıca kan basıncını (tansiyonu) düşürücü etkiye sahiptir. kan yapımına yardımcı olur ve ağır kansızlık vakalarını ortadan kaldırır. kan temizleyici etkisi yanında kalp çarpıntısını giderir. kalp hastalıklarının belki de başında kalp enfarktüsü gelmektedir. bu şifalı bitki kalbimizi enfarktüse karşı da korumaktadır. koruma mekanizması şöyledir:

*ihtiva ettiği flavonoid etkisiyle damarları genişletir yüksek tansiyonu düşürür.

*kanı sulandırır.

*kolesterolü düşürür.

*taşıdığı esterler kanın pıhtılaşmasını önler.bunun için mor soğan ya muntazam ve sürekli olmak üzere çiğ yenmeli veyahut da günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaşığı soğan suyu içilmelidir. soğanın daha çok pişik yönden destek olması gibi faydaları sebebiyle birçok psikosomatik hastalıkta önemli tesiri olduğu düşünülmektedir. bu tesir aşırı endişeyi ortadan kaldırmasından veyahut da stresi yok etmesinden ileri gelmektedir. bunun için mor soğan düzenli ve sürekli olarak çiğ yenmelidir. bu iki önemli etkisi yanında mor soğan daha birçok hastalıkların tedavisinde veya korunmasında kullanılmaktadı r.

bunlara kısaca değinelim:

*burun kanamalarını durdurmak amacıyla soğan yumrusu ikiye kesilir yarısı burnun önüne bağlanır.

*soğan mide mukozasındaki bezlerin salgısına uyarıcı etki yaptığı için iştah açma özelliğine sahiptir. bu sebeple iştahsızların salatada veya çiğ olarak bol soğan yemeleri gerekir.

*çocuklarda bağırsak parazitlerini dökmek üzere aç karnına günde üç defa yemeklerden önce birer tatlı kaşığı soğan suyu içilmelidir.

*karın sancılarına ve mide kanamalarına karşı çok ince doğranmış soğan süt içerisinde kaynatılarak içilir. dibinde toplanan soğanlar ise yenir.

*mide ve bağırsaklarda gaz oluşumuna ayrıca mide boğaz yanmasına karşı ince doğranmış mor soğan ekmekle yenir.

*ayak bacak karın göğüs ve ellerdeki şişmelere karşı günde üç defa yemeklerden önce birer çorba kaşığı soğan suyu içilir.

*boğaz iltihabı (larenjit)’in tedavisi sesin güzelleştirilmesi sinirsel rahatsızlıkları n tedavisi öksürüğe bronşit ve boğaz ağrısına karşı en iyi ilaç soğan suyunun balla karıştırılarak yenmesidir. bu maksatla hazırlanan macundan günde üç çorba kaşığı yenmelidir.

*nasırları yok etmek için sirke içerisinde kaynatılan mor soğan nasır üzerine konarak bağlanır ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır.

*balgam çıkarmak amacıyla mor soğan yağ içerisinde çıtırdayacak kadar pişirilir mümkün olduğu kadar sıcak halde göğüs üzerine sürülerek ovulur. böylece kolayca balgam çıkarılması sağlanır.

*çıbanları olgunlaştırmak için soğan yumrusunu oluşturan yapraklar haşlanarak çıban üzene konur.

*dizanteri veya bağırsak iltihaplarına karşı çiğ yumurta sarısı taze tereyağı iyice ezilmiş kimyon tohumu ve fazla miktarda soğan suyu karıştırılır ve günde üç defa birer çorba kaşığı yenir.

*idrar yolları ağrılarında taze kesilmiş ve ısıtılmış soğan sıcak sıcak ağrıyan yerin üzerine konur ve bu işlem birkaç kez tekrarlanır.

*dudaklarda uçuklama her insanın başına gelmiştir. bunlardan kesilmiş mor soğanla ovarak kurtulabilirsiniz.

*genciyle yaşlısıyla çoğu insanlarımızda saç kepeği sıkıntısı vardır. mor soğanla hazırladığınız karışım bu üzüntünüzü ortadan kaldırabilmektedir. nasıl mı hazırlayacaksı nız? çok kolay. bunun için üç-beş kuru mor soğan ince ince kıyılır ve tuvalet ispirtosunda bir hafta bekletilir. bunu takiben hazırlanan karışım bir şişeye süzülür. bir litre suya bu eridikten 3-4 damla ilave edilerek saçlar iyice yıkanır. bu tedaviye en az bir hafta devam edilir.

*romatizmal ağrılarda ağrıyan yere ve arı sokmalarında ilk tedbir olarak soğan suyu sürülür.

*şeker hastalığına karşı bol miktarda mor soğan yenir.

*el ve ayak tırnaklarının çabuk kırılması halinde tırnakları sık sık mor soğan suyu ile ovmak gerekir.

*safra kesesi salgısını artırır ve bunun sonucu olarak taş oluşumunu önler.

*kesik ve yanık yaralarının mikrop almaması için mor soğan suyu sürülür.

*bunların dışında soğanın vücuttaki zehirli maddeleri yok etme hazmı kolaylaştırma idrar sökücü kramp çözme gribi önleme ameliyattan sonraki hissizliği giderme gibi daha birçok etkileri de vardır. bugün başta sarı mor ve kahverengi olmak üzere çok değişik soğan çeşitleri vardır. hepsinin hastalıklara karşı tedavi özelliği hemen hemen aynıdır. soğan bazıları tarafından kokusu sebebiyle sevilmemektedir. ağızdaki soğan kokusunu gidermek için maydanoz veya kahve çiğnemeli elma veya bal yemelidir. soğandan istenen faydayı elde edebilmek için doğru kullanılması gerekir. mesela soğan hiçbir zaman kullanılma vaktinden önce soyulmamalı veya küçük parçalara ayrılmamalıdır. nitekim soyulan ve kesilen soğanların hava ile temas ettiğinde ihtiva ettiği birtakım tedavi edici maddeleri kaybolmaktadı r. soğanın doğrandıktan yarım saat sonra içerisinde bazı ayrışmalar meydana geldiği tesbit edilmiştir. ekşimesine ve karın ağrılarına sebep olmaktadır. salatalara soğan ilavesi tavsiye edilmektedir. sos içerisindeki soğanın hazmı ise çok zordur. soğan hiçbir zaman sarımsağın yanında yenmemelidir. aksi takdirde bağırsaklarda mayalanma sonucunda ağrı yapar. acı soğanların acılığını hissedip gözlerinizin yaşarmaması için çok keskin bıçakla kesilmesi gerekir.

tuvalete çıkmakta zorlanan arkadaşlar için hazırlanabilecek ve harika sonuç veren alternatif bi salatanın olmazsa olmazıdır. şöyle tarif ediym efem: 1 adet şalgam (evet yemeği yapılan) bi kayık tabağa rendelenir, üstüne 1 adet havuç da rendelenir. ve son olarak 1 adet mor soğan ince ince doğranır efenim. bol limon ve zeytinyağı ile afiyetnen tüketilir. götürünüz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

SOĞAN SALMASI

  Soğan Salması Mutfak araştırmalarım sırasında, Karabük’ün Eskipazar İlçesi’nde bize “soğan salması” ikram edildi. Çok kısıtlı malzemeyle v...