4 Şubat 2021 Perşembe

KIRMIZI SOĞAN (LAKERDA SOĞANI)

 kırmızı sоğan


***kabuklarının sоyularak yumurtanın haşlandığı suya atılması ilе kıpkırmızı kaynamış yumurta еldе еtmеyе yarayan sоğan çеşidi.pazar yеrlеrindе görüldüğü zaman insanı çоcukluğuna götürеn bir anıyı tеtiklеyеn sоğan

***dikinе dördе bölеrsiniz bunu, üstünе dе bir çay kaşığı tuz dökеr 15 dakika falan bеklеtirsiniz.. daha sоnra ızgara balığınızı, rakınızı, rоkanızı alırsınız...

***tuzun yanısıra üzеrinе limоn vе bоl sumak dökеrеk dе sulandırılıp yеnir. yanlız balık yiycеm diyе başlayıp löp löp sоğan ilе dоyma tеhlikеsi dе vardır.

***bir arkadaşımın israrla yıllardır bu sеbzеyе mоr sоğan dеmеsindеn anladığım kadarıyla, rеngi bоrdо оlan bu sоğan cinsinin, kırmızı sоğan adıyla adlandırılmasına şaşmamak gеrеk. biri dе çıksa mavi sоğan dеsе nе cеvap vеrеbilirsin ki?


çоğunlukla vе mutlaka lakеrdayı hatırlatır.

kırmızı sоğan yеdiktеn sоnra 'dоğal yоllarla' 31 çеkеn birisi (tükmüklü) еlinе tükürdüğü salyanın ilеş gibi bu maddеylе kaplandığını görеcеktir. bu sizе bir dеrs оlsun. sеvişirkеn dе bu tip kayganlaştırıcı faaliyеtlеrе yansıyоr bu, kimsеyе zоrla еtli çılgın dürüm gibi dayatmayın standartlarınızı. zеvklеr vе rеnklеr diyоrum.

bazı küçük kasabaların pazar yеrlеrindе balık sоğanı оlarak bilinir.

balkоn duvarına asılan sоğan.

bеyazını da sеvmеm. sоğan dеğil mi, hеpsi aynı.

patatеs salatası,balık,makarna,kuru fasulyе,bulgur pilavı,pеynir gibi lеzzеtlеrlе bütünlеştiğindе çоk daha baştan çıkarıcı оlan bir sоğan türü.

hiçbir zaman istediğim verimi alamıyorum bundan, dertliyim. şöyle ki; çok güzel bir renge sahip, cezbediyor, yalnız nihayetinde bildiğin soğan. insan daha farklı bir tat bekliyor, ne gibi desem, rengi gereği hani hafiften nar ekşili olsa mesela. misal kuzukulağı; ot lakin ottan farklı bir lezzet. farkındalık yaratsın istiyorum bu da, tat alma duyusunu şaşırtsın. olmuyor tabii. rokaya limon sıkarak kuzukulağındaki o tat nasıl yakalanamıyorsa buna da nar ekşisi çözüm değil.

lakerda altına ince bir dilim kesilerek servis edildiğinde kendini bulan soğan cinsidir.



gaziantep nurdağ ve osmaniye çevresinde bildiğimiz kuru soğana bu ismi verirler. çünkü ayrıca elde yemeye uygun beyaz soğan ve bu başlıkta kastedilen soğanlar vardır ki buna da "mor soğan" derler.

beyaz soğan - soğan (ya da kuru soğan) - kırmızı soğan ayrımını kullanan biri olarak derim ki; salataya, piyaza, balığa en yakışan soğan kırmızı soğandır. kimi yörelerde yemeğe konduğu da olur ama bu soğan çiğ tüketilmek içindir. eskiden garantili olarak tatlı çıkardı bu soğan ama epeydir gözden yaş getirecek kadar acılarına da rastlanıyor. nedense diğer soğanlar şöyle bir yumrukla kırılıp güzel güzel yenebilirken,bu soğanı kırmanız pek iyi sonuç vermiyor lezzet açısından, etrafı mora boyadığınızla kalıyorsunuz.

izmir'de eğer favanızı "tekmil" isterseniz dereotuyla birlikte içine küçük küçük kesilerek karıştırılan soğan cinsidir. bu haliyle favanızı yemeyip direkt yanında yatabilirsiniz.

kıymalı patates, mercimek ve ciğerin yanına miss gibi giden eşlikçidir. çalışanların cuma akşamı yemesi daha makbuldur.

vücutta histamin salınıını durduğu tespit edilmiştir

hamburgerinden balığına, zeytinyağlısından salatasına her türlü yemeğin yanında, içinde ötesinde berisinde lokum gibi giden, tüm dertlere deva olan efsanevi besin. haldır huldur afiyetle yedikten sonra mideyi cayır cuyur yakar, tüm sindirim sistemini skertir orası ayrı.

olm ben buna yüzyıllardır kırmızı soğan diyorum. bir arkadaşım kırmızı ne amk mor dedi. ''lan ne moru falan derken arada mor dendiğini de öğrendim. sonra şöyle bir aydınlanma yaşadım. lahana ve soğana niye kırmızı diyoruz lan biz. ikisi de bildiğin mor amk. bunun tarihsel süreci ne. eskiler mor rengini bilmediği için hepsine kırmızı mı demişler?

normal soğana göre efsane lezzetli diye düşündüğüm soğan türü.

salamurasi inanilmaz leziz olan sogan türü.

salamura derken,aylarca bir kosede saklamak icin degil bu hafif salamura. hazirlandiktan hemen sonra dahi servise hazir oluyor. burger, izgara et kofte vs. uzerine muthis yakisiyor.

aslinda beyaz/kahverengi vs. sogan ile de hazirlayabilirsiniz. ve fakat kirmizi soganin acisi daha az ve diger soganlara gore daha hafif bir tada sahip olmasi, salamura icin daha kullanisli oluyor.

tarifini de verelim tam ossun :)

normal boyda bir sogan icin ;

evde varsa 1.5 yemek kasigi bal. yoksa, 1.5 yemek kasigi toz seker.

1 adet sogan

1 cay fincani su

1/2 cay fincani beyaz sirke

tuz ( tepeleme tatli kasigi )

iri kirilmis karabiber

2 defne yapragi

kasigin ucuyla kirmizi pul biber

sogani ince dilimlere kesiyoruz. dilimleri elimizle tek tek aciyoruz. derin bir kaba koyuyoruz.

uzerini ortecek kadar kaynar su dokuyoruz. 1 dakika bekletiyoruz ve derhal suzuyoruz.

steril bir kavanoza, sogani dolduruyoruz.

diger malzemeleri ; seker + tuz + baharatlar +sirke + 1 cay fincani suyu, kucuk bir tencerede kaynama noktasina gelene kadar isitiyoruz (kaynamadan indirin )

ilik haldeyken, soganin uzerine dokun ve tamamen soguyana kadar kavanozun agzini acik birakin. soguduktan sora, agzini kapatip buzdiolabina alin.

seveceksiniz bu leziz salamurayi :))

ps- isteyen, hardal tohumu, karabiber tanesi vs. ilave edebilir.

***en favori tarifimin baş tacı olan soğan.

soğanı yarım ay şeklinde doğradıktan sonra kekik , 1 yk sirke ve üzerini geçecek kadar zeytinyağı eklendikten sonra marine için 1 gün bekletilir. salata ve bulgur pilavının yanına yakışıyor ayrıca omleti de güzel oluyor.

***of salataya cok yakisir (hele ispanak domates beyaz peynirli salataya), ama her bu sekilde pismeden yedigimde midemin agzina siciyor maalesef.

BEYAZ SOĞAN

 beyaz soğan

gerçekten kar beyazı soğan vardır. büyücüler bu soğanları aşk büyüsünde kullanmıştır. en son yalova'da pazarda görmüştüm. kırmızı soğanın akrabası olduğu kesin olmakla birlikte, aşk büyüsünde nasıl kullanılmıştır hep merak ederim. leş gibi kokar ve göz yaşartıcı bomba etkisi vardır ailesinin biütün diğer elemanları gibi netekim.

bol limon, bol sumak ve biraz tuz ile karıştırılıp, ekmek arası yenesi şaheser..

ciğer mezesidir ayrıca.

her şey yenilebilir bir beyaz soğan üzerine

balık örneğin, ciğer mesela

altına koyulabilir kalınlığı ötekilerden az olduğu için

tabakta sallanan bir kebabın

hani öylesi bir güzelliktir.

mumkunse buzdolabinda saklanmasi, salata ve mezelerde kullanirken soguk olmasina dikkat edilmesi gereken bir cesit sogan.

balikla: enfes

cigerle: enfes

sumakla kebabin yaninda: şu an ağlıyorum ve entry giriyorum biliyor musun o derece enfes.

etin yaninda: yogurtlu salatasi olsun, hayat bayram olsun (hem de bu salatayi yapmak bir o kadar da kolay olsun: http://sofravemuhabbet.blogspot.com/…-salatasi.html )

mideyi yakmaz.

geç keşfettiğim mideyi üzmeyen güzellik.




TÜRLERİ ÇEŞİTLERİ


tasteofhome.com

bunun acı olmayanı var. yani tuzlamadan falan direkt sulu sulu yeniyor. hamburgerlerde var. bazı donerciler de kullanıyor. onun türünü nerede satıldığını bilen yesillendirebilir mi?

iyisini yemek istiyorum diyorsanız kazankaya soğanını bulun. özellikle ankara'da çok rahat bulunabilir. daha önce yediğiniz soğanların soğan olmadığını anlayacaksınız.

maui'nin kendine has tatlı soğanı vardır. aynı maui gold ananas gibi bunu da sipariş edebilirsiniz. ama maui soğanı hawaii'den uçakla kargo edildiği için bittiğini farkedince hemen edinebileceğiniz bir sebze değildir.

özbek çöp soğanı 9 tlden satıyor kodumun marketleri bu ülkede nasıl soğan kalmaz da özbeklerden mısırlılardan çöp soğan alıyoruz.

MOR SOĞAN

balık sоğanı. balıkla iyi gidеr.

оn numara sоğan. diğеr sоğan gibi yakmaz ağzınızı. еrtеsi günе tadını dilinizdе bırakmaz. yеşilkеn dе, kuruykеn dе tadı çоk güzеldir.

nоrmal sоğana nazaran daha lеzzеtli vе daha faydalıdır еfеnim balık vе еtlе güzеl gidеr salatanın içinе dе güzеl bi lеzzеt katar türkiyе’dе kullanımı nоrmal kuru sоğana görе daha az оlmakla bеrabеr avrupada da gеnеldе bu arkadaşı görürüz, buldukça afiyеtlе gömünüz.

kapıdağ yarımadasında оldukça iyi kalitе оlanlarından bulabilеcеğiniz bir sоğandır еfеnim.


Soğan, her kadının mutfağında bulunan olmazsa olmazlardan biridir. Hemen hemen bütün yemekleri tatlandırmayı başarır. Makarnanın yanına et pişirdiğimde de, içine soğan ekleyerek kokunun gitmesini ve lezzetin artmasını sağlarım.

Ancak doğru soğanı seçmek konusunda insan yanılabiliyor. Klasik sarı soğanlar hemen hemen her yemekle uyumlu. Bazıları ise kırmızı soğanları tercih ediyor. Yeşil soğan ve taze soğan da diğer lezzet katan soğan türlerinden. Ancak hangi yemekle hangi soğanı kullanmamız gerektiğini bilmemiz gerekiyor. Böylelikle soğanlardan en iyi verimi alabiliriz.

Geçenlerde soğan uzmanı bir aşçının videosunu gördüm. Artık hangi yemekte hangi soğanı kullanabileceğimi biliyorum.

Avantajları: Ucuz ve her mevsim bulunabiliyor.

Dezavantajları: Yok.

Kullanım yeri: Sarı soğanlar hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Salatalar, çorbalar ve soslarda harikalar yaratıyor!

Sarı soğan
Sarı soğan genellikle bir tarifi hangi soğan türünde kullanılacağını belirtmezse kullanmak için güvenlidir.
Sarı soğan mutfağın iştah soğanlarıdır. Genellikle heryerde makul bir fiyata bulabileceğiniz türdendirler. Bu soğan çok yönlüdürler. Dünyada satılan soğanların yüzde 87’i sarı soğandır.
Sarı soğan çiğ olarak da yenilebilir, fakat pişince yumuşak, daha tatlı, daha şeffaf ve büyük olurlar. Sarı soğan karamelize soğan için harikadır, yavaş pişirme ile yumuşak ve tatlı hale geliyor.
Yemek tarifleri farklı bir türünü belirtilmezse aşağıdaki yemeklerde kullanın:
Çorbalar
Yahniler
Soslar
Güveç
Közlenmiş sığır eti, kuzu ve kümes hayvanları – lezzet eklemek için etin etrafına veya altına koyun.

Kırmızı Soğan

Avantajları: Sert ve lezzetlidir.

Dezavantajları: Kolay kolay erimezler ve haşlandıktan bir süre sonra bozulurlar.

Kullanım yeri: Kırmızı soğanlar salata sosu yaparken ve yemeklerle iyi giderler. Özellikle hamburger ve sandviçlere harika tat katarlar. Çiğ yiyecekseniz, kırmızı soğan yemelisiniz!

Kırmızı soğan
Kırmızı soğan hafif bir lezzetle berraktır, ancak yaşlandıkça keskinleşebilir. Kırmızı soğanın çeşitleri vardır ve bazıları diğerlerinden daha tatlıdır.
Çoğu insan, kırmızı soğanın çiğ yenilmesi ve dilimler halinde ızgara yapılmasının daha lezzetli olduğunu düşünüyor. Kullandığınız yemek tarifi farklı bir tür söylemedikçe şu yemekler için kullanılabilir.
Salatalar
Burger
Sandviçler
Pizza


Beyaz Soğan

Avantajları: Acıdırlar ancak yemeklere muhteşem tat verirler.

Dezavantajları: Doğrarken hemen gözleriniz yaşarır.

Kullanım yeri: Özellikle Meksika mutfağının vazgeçilmezidir. Salsa sosu ve meze yapımında kullanılır. Takonun vazgeçilmezidir. Hafif soğan tadı almak istediğiniz yemeklerde kullanabilirsiniz. Pizzaların üstüne de iyi gider.

Beyaz soğan
Beyaz soğan, sarı soğandan daha keskindir. Piştiğinde yumuşar ve tatlanabilir. Bunun için sarı soğanın yerine kullanılabilir. Ancak biraz daha keskin olabilir. Onun için yemeğinizde soğan olduğunu belli edebilir.
Şu yiyecekler için kullanılabilir
Meksika yemeği
Wok’ta kızartmak
Hint turşusu
Patates, makarna veya yumurta salatası
Salatalar

Tatlı Soğan

Avantajları: Rahatlıkla çiğ tüketilebilir ve yemeklere tatlı bir aroma verir.

Dezavantajları: Dışarıda saklandığında çabuk bozulur.

Kullanım yeri: Sarı soğanlardan sadece tatlı olmalarıyla ayrılırlar. Hemen hemen bütün yemeklerde kullanılabilirler. Çiğ yenildiğinde bile tatlı olduğundan çiğken tüketilebilir. Ayrıca domates ve patatesle muhteşem uyumludur.

Tatlı soğan

Tatlı soğan çeşitleri vardır. Bunlar tatlı soğan etiketiyle satılmaktadır.

Adından da anlaşılacağı üzere, tatlı soğan en tatlı soğan çeşitlerinden biridir ve hafif bir tada sahiptirler. Hafifliği nedeniyle çiğ olarak iyidirler ve karamelize olduklarında çok tatlıdırlar. Pişmiş oldukları için daha tatlı oldukları için, yemeğe tatlılık katarlar. Eğer yemeğin tatlanmasını istemiyorsanız kullanmayın.

Tatlı soğanı şu yiyeceklerle kullanabilirsiniz
Salatalar
Sandviçler
Burger

Taze Soğan

thespruceeats.com























Avantajları: Sarımsakla harikalar yaratır.

Dezavantajları: Pahalıdır.

Kullanım yeri: Özel günlerdeki süslü tabaklarda kullanılır. Asya mutfağı tarifleriyle dilimlenerek tüketilebilir.

Yeşil soğan



Yeşil soğan da çiğ tüketilmesi önerilen soğanlardan biri. Bizim onu en çok tükettiğimiz alan kısır tarifleri. Ama bunun dışında da yeşil soğan yemeklere özellikle lezzet katan bir soğan çeşidi. Özellikle yeşil kısımları sebze ya da et yemeklerinin son aşamasında eklenip o tarifin lezzetini ikiye katlıyor. Ancak yeşil soğanları da çok pişirmemek de fayda var. Piştiktçe lezzetini yitiriyor ve kıvam kayıpları yaşanabiliyor. Servis aşamalarında özellikle et yemeklerinin ya da pilavların üzerine biraz yeşil soğan ilave edin ve tadına bakın. Bu küçük yeşil soğan dokunuşuyla tariflerinizin nasıl güzelleştiğine inanamayacaksınız.

Yeşil soğan

Yeşil soğan ve soğan aynı şeydir. Ampul oluşmaya başlamadan hemen önce alınan soğanlardır. Hem yeşil hem beyaz parçaları kullanılır. En koyu yeşil uçlar, daha açık yeşil parçalar veya beyaz kısımlardan daha fazla bir keskinliğe sahiptir, ancak sert değildir. Çiğ veya pişmiş yenilebilirler.

Yeşil soğan nerelerde kullanılabilir

Dips
Çin yemekleri – patates kızartması, soğan krep, çorba
Mısır ekmeği
Salatalar
Fırında patates püresi
Makarna, tavuk veya yumurta salatası


Soğan çeşitleri

Birbirinden farklı onlarca soğan çeşidi var aslında. Ama en çok bilinenlerinin başında kırmızı, arpacık, kuru, beyaz ve yeşil soğan geliyor. Biz mutfaklarımızda en çok kullanılan bu çeşitlerinin en çok hangi tarife yakıştığını anlatalım.

Kırmızı soğan

Mor, kırmızı ya da pembeye çalan renk tonuyla soğan çeşitleri arasında çiğ tüketildiğinde lezzeti çıkan soğan türü o! Yemeklerin içerisine girdiğinde, piştikçe lezzetini kaybetmesiyle nedeniyle özellikle çiğ tüketilmesi öneriliyor. Soğan salatasına en çok yakışan soğan o. Karamelize soğan yapma niyetindeyseniz de kırmızı soğanlar şahane seçeneklerden.

Yemekler ya da salatalar haricinde, az balsamik sirkeyle birlikte fırınlandığında ya da ızgara edildiğinde daha çok lezzeti ortaya çıkıyor. Bunun dışında kırmızı soğanın içerisindeki şeker oranının yüksek olması nedeniyle reçeli de yapılabiliyor ve peynirlerle birlikte tüketildiğinde enfes bir hal alıyor.


Arpacık soğan

Kırmızı, sarı ya da beyaz arpacık soğan olmak üzere farklı farklı arpacık soğan çeşitleri var. Shallot diye anılan arpacık soğanlar, bu kategorinin en çok sevilenlerinin başında geliyor. Közlenmiş, fırınlanmış hali dillere destan. Uzun uzun pişirmek istediğiniz et ya da sebze yemeklerinize enfes bir tat katıyor. Sosların içerisinde ya da yemekleri servis ederken kullanıldığında da şahane bir tat veriyor. Aklınızda bulunsun. 

Arpacık Soğanı

Hafif soğan gibi tadı vardır ve bazı insanlar biraz sarımsak tadı da alabilirler. İçinde iri soğan bulunması istenilen tüm yemeklerde kullanılabilir. Sarı soğandan çok daha hafif bir soğandır.

Kullanılabileceği yemekler:
Sirke
Bir biftek ya da burger koymak için mantarla sotelenmiş
Fransız yemekleri
Elma dilimli patates

Beyaz soğan

Sotelemek mi istiyorsunuz sebzelerinizi, eliniz en güzel eşlikçisi beyaz soğana gitsin. Yemeklerinizin içerisinde kullanmak istediğiniz tatlı soslar mı yapmak istiyorsunuz, kıvamı yoğunlaştırmak için beyaz soğan desteğe gelmeye hazır. Tıpkı birazdan bahsedeceğimiz yakın dostu kuru soğan gibi hemen hemen tüm yemeklerin içerisinde kullanılıyor. Ancak tek başına tüketildiğinde diğer aile bireyleri gibi lezzetli olmayabiliyor.

Kuru soğan

Fırına girebilen tüm yemeklerde, tencere yemeklerinde kullanabileceğiniz, daha sert bir dokusu olan kuru soğan var sırada. Kuru soğan hem fiyat anlamında diğerlerine nazaran daha bir ucuz oluşuyla hem de çok da yoğun olmayan tadıyla mutfaklarımızda en çok kullanılan soğan türü. Tadı yemeğin önüne geçmiyor ve çok seviliyor.

tr.pinterest.com

tr.pinterest.com

Özellikle soğan halkası gibi kızartma tarifler için de çok uygun. Soğan çeşitlerini ve kullanım alanlarını anlatmak bizden, afiyetle tüketmesi de sizden.

SOĞAN SALMASI

  Soğan Salması Mutfak araştırmalarım sırasında, Karabük’ün Eskipazar İlçesi’nde bize “soğan salması” ikram edildi. Çok kısıtlı malzemeyle v...